Kiwi w ciąży – dlaczego przyszłe mamy powinny skusić się na ten owoc?

przez Daria Gajewska
kiwi w ciąży

Przyszłe mamy z całą pewnością wiedzą, że ich obecny stan – ciąża – zobowiązuje je do tego, by odpowiednio one o siebie zadbały. Nie trzeba chyba żadnej z pań mówić, że sposób odżywiania się w ciąży wpływa nie tylko na ich własne samopoczucie, ale także na samopoczucie ich maluszka. Zwykle wielu specjalistów jasno wskazuje na to, że w tym wyjątkowym okresie warto do swojej diety włączyć przede wszystkim owoce, a w szczególności smakowite i soczyste kiwi. Tak więc kiwi w ciąży – dlaczego przyszłe mamy powinny się tym owocem zajadać?

Kiwi w ciąży – zafunduj sobie pokaźną dawkę witaminy C!

Panie w ciąży są świadome tego, że ich organizm obecnie przechodzi przez szereg zmian. Szalejące hormony, częste infekcje, a nawet różnorodne stany zapalne przytrafiają się przyszłym mamom wyjątków często. Właśnie dlatego wielu specjalistów jasno wskazuje na to, że kiwi w ciąży jest wskazane. Owoc ten z pewnością jest nam świetnie znany ze względu na swój wyjątkowy smak i żywy kolor, ale powinnyśmy go również poznać z uwagi na jego wysoką zawartość witaminy C. To ona jest w okresie ciąży jednym z najważniejszych składników, które warto uzupełniać. Nie tylko poprawi ona krzepliwość krwi, ale także wzmocni odporność organizmu. Kiwi w ciąży sprawi więc, że przyszła mama będzie mogła cieszyć się dobrym zdrowiem i dodatkowo wyjątkowym smakiem tego owocu, który powinien zaspokoić jej zachcianki.

Kiwi w ciąży zapobiega wadom rozwojowym płodu

Jeśli przyszłe mamy w dalszym ciągu zastanawiają się, dlaczego warto jeść kiwi w ciąży, wówczas warto zwrócić uwagę na to, jak wielkie ilości kwasu foliowego znajdziemy w tym owocu. Kwas foliowy może nam nie mówić zbyt wiele, gdyż na co dzień nasz organizm nie wykazuje na tę substancję wzmożonego zapotrzebowania. Niemniej jednak w okresie ciąży jest on kluczowym składnikiem, który pomoże nam zadbać o naszego maluszka. Kwas foliowy zapobiega bowiem powstawaniu wad rozwojowych płodu, a także chroni go przed niekorzystnym zmianami. Już jedno kiwi w ciąży może mieć więc niebagatelny wpływ nie tylko na zdrowie i samopoczucie młodej mamy, ale także wspomoże rozwój maluszka już na etapie życia płodowego.

Kiwi w ciąży pozytywnie wpłynie na pracę układu trawiennego młodej mamy

Każda kobieta w ciąży doskonale wie, że zachcianki i preferencje smakowe w tym czasie ulegają znacznej zmianie. Co więcej, choć młode, przyszłe mamy będą mogły w pewien sposób zaspokoić swoje potrzeby, to jednak ich przewód pokarmowy z całą pewnością nie będzie im za to wdzięczny. Statystycznie, kobiety w ciąży odczuwają najwięcej, przykrych dolegliwości właśnie ze strony przewodu pokarmowego – głównie perystaltyki jelit. Jednak kiwi w ciąży może takim problemom skutecznie zapobiec. Okazuje się, że jeden owoc dostarcza do organizmu przyszłej mamy pokaźnej ilości błonnika, który działa jak przysłowiowa szczotka na jelita. Dodatkowo kiwi w ciąży pomoże także skutecznie obniżyć poziom cholesterolu i sprawi, że przyszła mama przez cały, burzliwy okres ciąży, będzie cieszyć się dobrym zdrowiem.

4.9/5 - (15 votes)

Może Ci się spodobać